“PEPSi, JETİM NEREDE?”

Yazar: Gizem Aksoy

90’ların vazgeçilmezleri arasında yer alan reklamlar bir kez daha tarihe damgasını vuruyor fakat bu sefer bir dava ile. 17 Kasım itibariyle Netflix kataloğunda yer alan 2022 yapımı 4 bölümlük “Pepsi, Jetim Nerede?” (Pepsi, Where’s My Jet?) belgeseli, Pepsi’nin 90’larda yayımlanan bir reklamından doğan ilginç hikayeyi konu alıyor.

Coca-Cola ile ezeli rekabet halinde olan Pepsi, o yıllarda Cindy Crawford, Michel Jackson gibi ünlülerle gerçekleştirdiği reklam kampanyaları ve promosyonlar ile rekabeti bir üst basamağa taşıyor. 1996 yılında yayımlanan Pepsi reklamında ise belirtilen miktarda toplanacak Pepsi puanı ile dönemin modasını yansıtan deri ceket, havalı bir güneş gözlüğünün yanı sıra bir savaş jetine sahip olabileceğinizi vaat ediyor. Evet, evet yanlış okumadınız bir savaş jeti! Reklamın sonunda “bu bir şakadır” veya sorumlulukların kabul edilmediğine dair bir ifadenin yer almaması ise olayları başka bir boyuta taşıyor.

Reklamın yayımlandığı zaman 20 yaşında olan John Leonard’ın bu reklam kampanyasını peşinden giderek maliyet hesaplamasından, iş planı hazırlamasına tüm süreci bir start-up gibi kurguluyor. Hatta Pentagon’u arayarak bu jete sivil birinin sahip olup olamayacağını teyit ediyor. Pepsi olaya tamamen “bu bir şaka” gözüyle baksa da John Leonard o dönem yaklaşık 32.000.000 USD olan bu savaş jetini gerçekten istiyor ve jetini almak için bir hukuk mücadelesine başlıyor. Belgeselde neredeyse tüm tarafları ile yapılan röportajlar, olayı her açıdan dinlemenize olanak sağlarken dikkat çekici arşiv kayıtları döneme de farklı bir pencereden bakış sunuyor.

90’larda ABD medyasında büyük yankı uyandıran küresel bir markaya karşı mücadele veren 20’li yaşlardaki bir gencin hikayesi günümüzde Leonard ve Pepsico davası adıyla ABD’deki hukuk okullarında örnek dava olarak incelenmeye devam ediyor.

Hayatın tam içinden gelen bu mini seri ile marka algısının konumlandırılmasındaki süreçte -bilinçli ya da bilinçsiz- gözardı edilen bir detayın nasıl bir krize yol açtığının yanı sıra bir gencin amacına ulaşmak için adım adım ilerleyişine ve zorluklarla mücadelesine tanık oluyoruz. Sonu her zaman mutlu bitmese de! 😉

Fotoğraf Kaynak: NY Post

Post Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Konuşmayı Başlat
Merhaba!
İletişime geçmek ister misiniz?